Podczas weekendu, 22-23 czerwca 2024r. na Placu Teatralnym pod Centrum Spotkania Kultur w Lublinie odbył się konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów” połączony z Festiwalem produktów tradycyjnych..
Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych według tych samych receptur. Konkurs rozstrzygnięto w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną
Jak co roku Gminę Fajsławice reprezentowała silna ekipa Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach, a jego członkinie zgłosiły do konkursu aż 8 potraw.
Miło nam poinformować, że Panie zdobyły I miejsce za przygotowaną przez panią Krystynę Brzozowską ‘Tuszonkę po fajsławicku czyli mięso z weka’. W nagrodę gospodyni otrzymała maszynkę do mięsa, która na pewno przyda się w przygotowywaniu kolejnych smakowitych dań.
Naszym Paniom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych, dziękujemy również za aktywną promocję Gminy Fajsławice.