Konkurs przeprowadzony został w dwóch kategoriach – na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy i na najlepszą potrawę regionalną.
Naszą gminę reprezentowały Członkinie Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach i Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice. Swoją obecnością i dobrym słowem wspierali je Wójt Gminy Fajsławice Janusz Pędzisz oraz Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Fajsławicach Wojciech Hus.
Miło nam poinformować, że oba stowarzyszenia znalazły się na podium, zajmując I miejsca – w kategorii na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy:
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice w podkategorii napoje regionalne – za syrop z mięty – lemoniadę miętową
- Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach, w podkategorii przetwory owocowe – za dżem agrestowo – malinowy z płatkami róży
Dodatkowo Strucla makowa babci Ani przygotowana przez Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach otrzymała wyróżnienie, a przygotowany przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice zestaw nalewek ziołowych – (tymiankowa, piołunowa, lubczykowa i miętowa) - otrzymał nominację do nagrody „Perła”.
Naszym Paniom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych.