W miniony weekend, 24-25 września 2022r. podczas poznańskich Targów „Smaki Regionów” miał miejsce długo wyczekiwany przez uczestników finał XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie i Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
To ostatni etap konkursu. W wojewódzkim finale, który odbył się 26 czerwca 2022r. w Janowcu na terenie Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym „Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką” przygotowany przez Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach, który został wyróżniony w ubiegłym roku w kategorii „Najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy”, otrzymał nominację do prestiżowej nagrody „Perła”.
Podczas poznańskich targów odbyła się uroczysta gala wręczenia tej wyjątkowej nagrody. Jesteśmy dumni, że spośród wielu nominowanych produktów żywnościowych z terenu całej Polski, fajsławicki „Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką” zdobył uznanie Jury i otrzymał Perłę. To kolejna już Perła na koncie Stowarzyszenia. Dotychczas Gospodynie otrzymały tą nagrodę w 2011r. za „Zupę Chłopską Fajsławicką”, a dwa lata później za „Karpia pieczonego w ziołach”. To potwierdzenie, że nasze lokalne produkty i potrawy mają najwyższą jakość, wspaniały smak i wielopokoleniową tradycję.
Tegoroczną statuetkę odebrała autorka nagrodzonego produktu pani Anna Wójcik, którą wspierały koleżanki Krystyna Brzozowska i Henryka Mrugała, a także Radni Rady Gminy Fajsławice, którzy również gościli na targach.
Serdecznie gratulujemy tego sukcesu i dziękujemy za piękną reprezentację Gminy Fajsławice.