W ostatnim tygodniu września kuchnia lubelska zawładnęła sercem Krakowa. To tu, w restauracji „Sukiennice” Województwo Lubelskie promowało potrawy i produkty tradycyjne charakterystyczne dla swojego regionu. Każdy bowiem obszar Polski ma wyjątkowe tradycje kulinarne, które nie są znane w odległych zakątkach kraju.
Mieszkańcy Krakowa, a także obecni w mieście turyści z Polski i całego świata, mieli okazję spróbować pysznych potraw znanych w województwie lubelskim m.in.: flaków piaseckich , lubelskiego forszmaku, golasów izbickich, zawijoków janowickich z sosem grzybowym, cebularzy lubelskich, a także racuchów turowskich z owocami i szarlotki józefowskiej.
Jesteśmy dumni, że wśród osób które przygotowywały lubelskie przysmaki, były Gospodynie z terenu Gminy Fajsławice. Pani Anna Wójcik i Pani Jolanta Gorzkowska oraz Pani Alina Mrugała z Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach miały okazję wykazać się swoim doświadczeniem i umiejętnościami kulinarnymi.
Patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski, który wraz z Dyrektorem Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie Ewą Szałachwiej promowali lubelskie potrawy na Krakowskiej Ziemi.