Województwo lubelskie kolejny raz promuje na terenie Polski potrawy i produkty tradycyjne dla swojego regionu. Pod koniec września to mieszkańcy Krakowa mieli okazję popróbować pysznych potraw znanych w województwie lubelskim. Tym razem lubelska kuchnia miała swoja premierę w Warszawie.
W dniach od 19 do 23 listopada 2022r. w Restauracji „U Szejka” przy Placu Konstytucji, w ramach Festiwalu Kuchni Lubelskiej Warszawiacy próbowali lubelskich smakołyków - flaków piaseckich, zupy cebulowej z Goraja, pieroga gryczanego z gulaszem, lubelskiego cebularza, a także turowskich racuchów i szarlotki józefowskiej. Wśród serwowanych potraw znalazły się również nasze fajsławickie pierogi z czerwoną fasolą, które wpisane są na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
Wymienione potrawy przygotowywały Panie z kół gospodyń wiejskich z terenu województwa lubelskiego, a wśród nich po raz kolejny członkinie Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach – Anna Wójcik, Jolanta Greczkowska, Alina Mrugała oraz Feliksa Gorzkowska. Dla naszych gospodyń to duże wyróżnienie móc promować pyszne kulinaria na skalę ogólnopolską, tym bardziej fajsławickie pierogi z czerwona fasolą, które wyjątkowo smakowały mieszkańcom Warszawy. Intensywne dni wytężonej pracy w kuchni w renomowanej restauracji warszawskiej były kolejnym, wartościowym doświadczeniem dla naszych zwinnych, utalentowanych Pań, które przyniosło im dużo satysfakcji i zadowolenia.
Członkiniom Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach składamy serdeczne gratulacje i życzymy dalszej aktywności w promocji Gminy Fajsławice.