W niedzielę, 6 sierpnia 2023r. przy Zamku w Janowcu nad Wisłą odbył się finał XXII edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, którego celem jest promocja tradycyjnej, regionalnej żywności, stanowiącej dziedzictwo kulinarne danego regionu. Jak przy każdej edycji konkurs rozegrany został w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy i na najlepszą potrawę regionalną.
W tym roku Gminę Fajsławice reprezentowała silna ekipa Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach. Członkinie Stowarzyszenia bardzo pieczołowicie przygotowywały się do udziału w finale, aby jak najpiękniej zaprezentować komisji konkursowej zgłoszone produkty. Było warto! Jury wysoko punktowało sposób podania jak i wyczerpujące przedstawienie prezentowanych przez Kobiety Aktywne produktów.
Efekt to I miejsce w kategorii na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy za konfiturę poziomkową dla Pani Anny Wójcik, a także wyróżnienie za syrop z mięty dla Pani Krystyny Brzozowskiej. Dopełnieniem sukcesu było otrzymanie nominacji do nagrody „Perła 2023” za zestaw nalewek ziołowych (tymiankowa, miętowa, sosnowa, z lubczyku, z arcydzięgla), który był już wcześniej doceniany w poprzednich edycjach Konkursu.
Oprócz pamiątkowych dyplomów, Kobiety Aktywne wróciły z zestawem garnków i dwiema torbami termicznymi, które na pewno przydadzą się na liczne wyjazdy promocyjne.
Naszym Paniom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych.