Głównym celem operacji jest aktywizacja mieszkańców, partnerów społecznych i gospodarczych do podejmowania oraz wdrażania lokalnych inicjatyw bazujących głównie na produktach lokalnych.
Data podpisania umowy o przyznaniu pomocy: 18 czerwca 2019 roku
Planowany okres realizacji z umowy o dofinansowanie: do 31.10.2019r.
Wartość operacji: 76 758,95zł
Dofinansowanie: 60 824,95zł
W ramach operacji zaplanowano:
Konferencja 1 – „Produkt lokalny szansą rozwoju gminy”
Tematy w ramach konferencji:
- promocja życia na wsi,
- produkt lokalny – co to jest i z czym to się je?
- wymiana doświadczeń
Konferencja 2 – „Produkt lokalny poszukiwany, czyli jak na tym zarobić?”
Tematy w ramach konferencji:
- wymagania sanitarne w produkcji żywności tradycyjnej
- ważne przepisy dla właścicieli gospodarstw w sprzedaży RHD
- skracanie łańcucha dostaw
- wymiana doświadczeń
Warsztaty „Smaki domowej spiżarni” (4x)
Konkursy:
- dla dzieci – „Zielnik”
- fotograficzny – „Skarby ziemi”,
- potraw – „Chwasty i zioła na talerzu” – 3 kategorie
- konkurs wiedzy o produktach lokalnych dla sołtysów
- kulinarny z wykorzystaniem produktów lokalnych
- obieranie jabłek;
- poznaj zioła po zapachu;
- picie smacznego napoju przez słomkę na czas;
- gniecenie i wałkowanie ciasta;
- jedzenie kisielu bez łyżki.
Impreza plenerowa .
W programie imprezy plenerowej:
- Pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów lokalnych wraz z degustacją potraw
- Konkurs wiedzy o produktach lokalnych dla sołtysów
- Konkursy kulinarne z wykorzystaniem produktów lokalnych (5 konkurencji):
- obieranie jabłek;
- poznaj zioła po zapachu;
- picie smacznego napoju przez słomkę na czas;
- gniecenie i wałkowanie ciasta;
- jedzenie kisielu bez łyżki
- Rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego „Skarby ziemi”, Konkurs potraw „Chwasty i zioła na talerzu” oraz konkursu dla dzieci „Zielnik”
- Wystawa prac pokonkursowych (fotografie i zielniki)
- Występy lokalnych zespołów śpiewaczych
- W ramach festiwalu zaplanowano również stoiska tematyczne promujące produkty lokalne oraz poczęstunek, jako forma promocji produktów tradycyjnych wytworzonych z lokalnych surowców